Rusko 2026 (na 30 dnů a odjezd dle dohody)
Lord Pitzbudka napsal(a):nemuzu si pomoct, ale njord je bud dezolat, nebo ruskej agent.
to je neskutecny
Nebo prostě úplně blbej...
Zagloba napsal(a):Chjo, takže ten, kdo se chce podívat do Ruska je dezolát nebo ruskej agent.
Vlastne vubec nejde o to, ze tam jede nebo chce jet. to je mi uplne jedno. to nikoho nikam neradi
ale kdyz si prectete jeho reakce v tónu “neverte nasim mediim, jak vykresluje rusko”, “v rusku je vsechno nadherne a ruzove”, “prectete si jinde, jaka je tam realita” … sorry, ale to je typicky komunikacni pattern proruskych dezolatu .
Já bych to takto neviděl, nepsal snad, že v Rusku je to růžové. S médii je obecně problém u jakékoli země, že logicky informují téměř vždy jen o negativech (to jim nevytýkám), ale kdo někde cestuje, většinou se s nimi nesetká, i když tam jsou. V tomto smyslu psal i o Íránu. Mě třeba takto pod vlivem médií loni litovaly kolegyně v práci, že na své delší cestě musím projíždět i přes USA, ale já tam v porovnání s cestou před 16 lety nezaznamenal v tomto směru žádný rozdíl, což jsem i čekal. Nebo když jsem přiletěl letos v lednu do Guatemaly, zrovna tam vyhlásili výjimečný stav a David Eiselt napsal do diskuze pod nabídku letenek do regionu něco jako "hlavně se teď vyhněte Guatemale", ale po nastudování reality bylo jasné, že se tam nic nezměnilo.
Když pominu politický pohled, tak je prostě skupina lidí, kteří mají rádi, když cestují do trochu složitějších zemí, kde snad všichni vědí, že jistá rizika jsou vyšší, ale jim to buď nevadí nebo je to dokonce láká, případně mají lokální znalosti vyšší než běžní cestovatelé, někdy v tom může být i naivita (bez ironie a bez urážek). Viz ty holky v Pakistánu, mně se zase jeden známý už nevrátil z Ruska (nejspíš ho něco sežralo u Bajkalu, prostě se nevrátil z delší procházky, kam šel sám), jedna známá se zase vrátila z Ruska až po pár letech, kdy se ztratila při normálním průběhu zájezdu (prostě ji někde drželi a vrátila se v trochu horším stavu), kámoši měli před pár lety zážitky z průjezdu Ukrajinou, Moldavskem a pak návratem zase z Ukrajiny (ale vlastně z těch úplatkářských scén měli ty největší zážitky). Prostě někoho tohle dokonce i baví, třeba mě to dovolenou a poznávání otravuje a od těch "otravných" nebo "jinak problematických" zemí mě to odrazuje - a určitě tím přicházím o spousty hodně autentických zážitků, ale prostě to mám rád jednodušší a bezpečnější (a pominu tady i téma, že bych prostě z určitých zemí lidi nezachraňoval, když tam bylo varování před cestami a asi bych tohle i zpřísnil - ať si tohle řeší pojišťovny a přímo rodiny těch lidí přes soukromé agentury, lovce lidí a jiné možnosti - když tam někdo chce v problémové době jet, musí počítat i s rizikem, že to pak může být problém). Skoro kdekoli mě může něco sežrat, někdo mě unést, můžu mít jiný problém a super, že se stát pak trochu přiměřeně postará. Ale když někdo leze do země, kde je třeba zrovna vydáno varování MVZ (a je prostě jedno, jestli to zapomněli stáhnout, stát nikdy nejedná rychle a s řádnou péčí, bohužel) nebo kde je takhle zvýšené riziko spojené s konkrétními válečnými operacemi a naháněním lidí do války, případně rizikem únosů či vykonstruovaných krimi procesů z politických důvodů, tak ať si to pak řeší sám). Jinak nic proti Rusku v oblasti cestování, určitě je to fakt krásná země a škoda, že to Rusové nedokázali využít tímhle směrem - co tam by mohlo být národních parků, kdyby to dokázali zorganizovat, propojit silnicemi, vlaky atd. I města jsou tam určitě krásná, docela mi mrzí, že jsem se tam nestihnul podívat včas. Přiznávám, že jsem zrovna ten, kdo by tam teď nejel už jen proto, abych jim nedával jakékoli prachy, ze stejných důvodů ignoruji Slovensko, které je také krásné (ale třeba v přizpůsobení medvědům neudělali vůbec nic, přitom je to tak jednoduché - začít s nákupem protimedvědích košů a kontejnerů, prevencí proti bordelu, který medvědy k lidem táhne, až pak střílet a omezovat populaci, což je občas taky potřeba atd.). Obojky, sledovat, učit se žít s přírodou, fakt je to tak těžké se v Kanadě při nějakém summitu, kterých mají dost, se trochu poučit?
Sue Ellen Ewing napsal(a): No a bude něco, nebo ne?
Ano bude, uz mam nejake lidi. Nepsala jsi me zadnou SZ nic, tak nevim zda si delas treba legraci a nebo ne, znam jen tvuj nick zde z fora. S lidma si napisu soukrome, potom se s nima sejdu nez to budu vyrizovat.
Uz jsem tu driv sehnal ve foru a poskladal lidi i vedle z hedabnestezky a i z fb.
Lukas888 napsal(a): Když pominu politický pohled, tak je prostě skupina lidí, kteří mají rádi, když cestují do trochu složitějších zemí, kde snad všichni vědí, že jistá rizika jsou vyšší, ale jim to buď nevadí nebo je to dokonce láká, případně mají lokální znalosti vyšší než běžní cestovatelé,
Ano to je pravda :) Viz youtube - Turista Svata nebo Baronka Prasilova (nedelam reklamu, neznam je ale velice me jejich videa zaujali).
A ted k tomu povidani, kde mam ze MZV ala CR a pan Macinka jisty expert na to zahranici co mame ve vlade, zakazuje a nebo nedoporucuje cestovat? :) Tady nekdo predkladal, ze asi jsem nemocnej, kdyz chci jet se podivat do RU a co vse mohu zpusobit. Jdeme to porovnat.
MZV jdeme na to.....
Bezpečnostní situace v některých oblastech RF zůstává dlouhodobě problematická (Dagestán, Čečensko, Severní Osetie, Karačevo-Čerkessie, Ingušska, Kabardino-Balkarie). Cestování do těchto oblastí může být spojeno se zvýšeným rizikem. S rizikem je spojená i cesta a pobyt v oblasti rusko – ukrajinské hranice v Rostovské oblasti, tj. hranice, která není kontrolována .
Doporučujeme důkladně zvážit, zda do výše uvedených regionů cestovat.
Dále doporučujeme nevyhledávat náhodné známosti, chodit spíše ve skupinách a nedávat okázale najevo, že se jedná o cizince.
Nadále platí doporučení kompetentních ruských orgánů o omezení pohybu cizích státních příslušníků v oblastech s doutnajícími místními konflikty. Jedná se zejména o území Čečenské republiky.
-"Nezřídka z jejich strany dochází k přepadávání, okrádání, v horším případě zmlácení či znásilňování, nejčastěji v pozdních večerních"
V RF je obecně zakázáno fotografovat vojenské zóny, mosty, přístavy a letiště.
Je třeba počítat s tím, že okrajové (venkovské) oblasti Ruska představují určité riziko. Vzdálenosti jsou značné a cizinec, který cestuje autem, může narazit na lokální kriminalitu
V Rusku existují rovněž případy přepadení homosexuálů a párů stejné orientace.
Služby v Ruské federaci mají stoupající úroveň a zejména ve velkých městech jsou zahraniční turisté obsluhováni ve slušném standardu.
Taxi: V oblasti taxikářských služeb varujeme občany ČR před používáním služeb soukromých „taxikářů“ bez licence
Městská kriminalita
Přesto, že se v ulicích velkých měst pohybuje značné množství milicionářů, drobná kriminalita je tu stále značně rozvinutá.
Vlakem
Služby na ruské železnici jsou poměrně rozvinuté a kvalitní.
zdroj: https://mzv.gov.cz/jnp/cz/encykl...other.html
Afghánistán
V SOUVISLOSTI S ESKALACÍ TERORISTICKÝCH ÚTOKŮ A ZHORŠOVÁNÍM BEZPEČNOSTNÍ SITUACE V ZEMI MINISTERSTVO ZAHRANIČNÍCH VĚCÍ ČR VYZÝVÁ ČESKÉ OBČANY, ABY DO AFGHÁNISTÁNU NECESTOVALI !!
POKUD SE ČEŠTÍ OBČANÉ Z RŮZNÝCH DŮVODŮ NEMOHOU CESTĚ DO AFGHÁNISTÁNU VYHNOUT, MINISTERSTVO ZAHRANIČNÍCH VĚCÍ ČR DOPORUČUJE, ABY SVOJI CESTU PŘEDEM OZNÁMILI VELVYSLANECTVÍ ČR V ISLÁMÁBÁDU.
V těchto případech Ministerstvo zahraničních věcí ČR doporučuje vyhýbat se všem místům, ve kterých není zabezpečena policejní ochrana. Zároveň se doporučuje stýkat se pouze s důvěryhodnými a známými osobami,
V zemi jsou stále aktivní zbytky bývalého režimu Tálibánu a teroristické sítě Al Kajda.
Cestování není bezpečné na celém území Afghánistánu, včetně hlavního města Kábulu, vzhledem k probíhajícím vojenským operacím, přítomnosti min, banditů,
V některých oblastech země je akutní nedostatek potravin.
zdroj: https://mzv.gov.cz/jnp/cz/encykl...other.html
Muj dotaz na experty:
Proc Rusko se mi zda mirnejsi a mile proti treba Afghanistanu dle popisu pro turistu? :)
Vim z videa ze tam maji potraviny, ale to me ted nezajma, porovnavam ciste text co pise MZV!
Pozor v Afghanistanu uz to je dlouhodobe tento popis!
A chci se zeptat, jestli tu nekdo neublizil Turistovi Svatovi? :) A taky holkam Baronce Prasilove?
Ano z Vas lidi? Preci jen kdyz to tu ctu, mam docela strach, protoze kdyz prectu RU vs Afghanistan zni to drsnejsi prave v Afghanistanu, presto holky Baronka Prasilova a Jitka a ten Svata tam jeli.
Jak s nima bylo nalozeno? Take jste je kamenovali?
U Ruska, tento popis jsem cetl treba driv u Kolumbie, kam jsem jel, takze to nerika vubec nic noveho.
Tudiz netusim kde zdejsi prisli k drsnemu popisu o RU.
Ja nepsal ze jedu do dane oblasti a nebo pobliz, MZV viz info tam dane oblasti vypisuje. Uvadi ale v nekterych oblastech.
Predem dekuji za vysvetleni, snad to preziju, pripadne sledujte televizni zpravy, budu jiste tam! :)
@Njord - já jen těžce rozumít řeči tvůj kmen ale máš naprostou pravdu! Moc hezky a logicky, fakt.
Tuze bych si přál vidět tvou skupinu soukmenovců v akci. Rozhodně pak zavěs videa na YT, bude to poučnejší než celá televize. Hodně zdaru!
@Njord: Když se teda kupodivu chceš řídit radami úřadů, doporučil bych raději než české MZV www.gov.uk viz přílohy, kde je to srovnání Ruska s Kolumbií vidět na první pohled.